Schaktningsarbete

Vid arbete i ledningsnätet förekommer schaktningsarbete. Schaktningsarbete innebär risk för ras och konsekvenserna av ett ras kan bli mycket allvarliga. Det är därför viktigt att schaktningsarbete utförs på ett säkert sätt.

Arbetsmiljöverket har utfärdat föreskrifter om schaktningsarbete, Skydd mot skada genom ras, AFS 1981:15.

De som arbetar med schaktning behöver ha utbildning i hur man schaktar säkert.

Om schaktningsarbete läggs ut på entreprenad (till exempel ingår som en del i ett större uppdrag), är det bra att säkerställa att den entreprenör som anlitas har den kunskap som behövs för att schakta säkert och har och följer säkerhetsrutiner.

Det finns en gedigen bok om schaktning, Schakta säkert Länk till annan webbplats., utgiven av Svensk Byggtjänst. I förordet står det:

”Jordlagrens sammansättning och egenskaper varierar både i markytan och på djupet. De flesta jordar har olika egenskaper beroende på mängden vatten i jorden. Detta kan ställa till med problem eftersom vattenförhållandena i jorden ändras med årstid och nederbörd. Strömmande vatten i jorden, till exempel till följd av länshållning, försämrar stabiliteten och strömmande vatten på markytan kan leda till erosion. Att före schaktning bestämma exakt hur det ser ut under markytan och exakt hur jorden kommer uppföra sig är inte möjligt. Schaktarbetet måste hela tiden anpassas till rådande förhållanden och det går inte att schablonmässigt bestämma arbetssätt, släntlutning med mera. Typförhållanden och förslag på utföranden måste alltid kontrolleras mot verkligheten.

Schaktning som görs med för låg säkerhetsmarginal har bland annat orsakat ras i schaktslänter och brott i stödkonstruktioner. Många har fått allvarliga konsekvenser, ibland med dödlig utgång. En förutsättning för säker schaktning är att de geotekniska förhållandena klarläggs redan på projekteringsstadiet och att dessa följs upp under arbetets gång. Säker schaktning uppnås när arbetena leds och genomförs av tillräckligt kunnig och erfaren personal som följer upp jord- och vattenförhållandena och anpassar arbetssättet efter dessa.”

Senast ändrad: 2020-10-21
INFO
Dokument
Ladda ner checklistor från www.arbetsmiljoVA.se
KONTAKT

Vill du använda ArbetsmiljöVA och vara säker på att den alltid är aktuell och uppdaterad? Prenumerera!

Har du synpunkter på ArbetsmiljöVA? Kontakta gärna oss som utvecklat webbplatsen via Pär Fjällström, IVL Svenska Miljöinstitutet. Du når oss på mail (förnamn.efternamn@ivl.se) eller på telefon 010-788 65 00.

Webbplatsen administreras av IVL Svenska Miljöinstitutet AB | © IVL
.